tisdag 21 februari 2012

Ljudbesök 1



Jag har valt att första ljudbesöket ska vara en drygt två minuters inspelning på tågresan hem från skolan.

http://soundcloud.com/you/tracks

Det jag hörde var:
Ljudet från rälsen (ett i mina öron sövande ljud). Det lät ungefär så här: Dadunk,dadunk,dadunk
Ett skakande ljud från hatthyllorna.
Något surrande ljud från armaturen i taket. Bsssssssssssssss
Uppropande av var vi ska stanna som för tillfället var Mollaryd.
Bommar som går ner.
Föraren som ropar ut " Se upp för dörrarna, dörrarna stängs.

Under denna resan var ljudet väldigt högt som säkert beror på att det var ett gammalt tåg vi fick åka i. Själv tycker jag att det är jobbigt att höra på höga ljud för jag blir oerhört trött i huvudet. Det hade varit skönt med någon musik i öronen istället. Armaturen i taket lät ungefär bssssssssssss, ett entonigt ljud som stör mycket, hade nästan velat ställa mig upp och slå till armaturen så kanske ljudet hade försvunnit. Det som roade var när föraren ropade "se upp för dörrarna, dörrarna stängs" det påminde om filmen Se upp för dårarna.

Gitarr eftermiddag!

Eftermiddagen bestod av gitarr spelande. Först fick vi en upprepning på de accord vi lärde oss på första gitarr lektionen. Rådet vi fick första lektionen var att vi skulle spela 15min varje dag, det har jag inte gjort och det märks i mitt spelande. Vi spelade Lilla snigel i ljus och mörk tonart samt En natt jag drömde. Accorden vi spelade på var D, D7, A7, Em, A, G7, G, E7.

I slutet fick vi sitta i smågrupper och spela valfria sånger ur till exempel Elefantboken av Katarina Gren och Birger Nilsson. En bra bok med många barnsånger och det bästa är att accord till sången är uppritade.


Elefantboken Barnvisor och sånglekar

Spela trummor!

I går fick vi prova och spela på våra trummor. Det var spännande då vi inte visste hur det skulle låta eller om det skulle låta något alls. De trummor som man gör har inte samma ton som de som man köper utan min trumma lät mer metalliskt än en "riktig" trumma.

Vi fick börja med att berätta lite om vår trumma, hur vi gjort men även om vi hade en tanke när vi gjorde den. Jag ville ha en färgglad trumma som skulle uppmuntra till spelande. Designen på trumman växte fram under några dagar innan vi gjorde trummorna.


Vi fick pröva på och spela med hjälp av Cecila, för att det skulle bli lättare att komma i håg så delade hon in stycket i olika delar och lärde oss en del i taget. För att komma ihåg ett stycke så kan det vara lättare om man sätter ord på stycket. Innan man börjar med ett stycke så kan det vara bra om någon räknar in så att alla startar samtidigt detta gäller även när man ska sluta spela. Det finns tre olika slag som vi fick pröva på, bas, ton och slapslag. Gruppvis fick vi sätta oss i varsitt rum och hitta på något att spela, det gick bra och så här lät det: http://soundcloud.com/martina-johansson/trummor#share

Vi hittade på en ramsa till vårat stycke: "Ge mig lite kaffe, det blir gott, ja ja ja, ja ja ja (tre gånger säger man det). Sedan skulle vi med hjälp av tecken eller noter beskriva stycket. I boken Lär dig spela Djembe fick vi se hur trumnoter ser ut.






Det finns tre olika sorters spelande:
Gemensamt spelande, alla spelar samma stycke samtidigt.
Call and respons, man turas om att spela (någon spelar ett stycke sedan "svarar en annan med ett annat stycke).
Polyrytmiskt, man är flera som spelar olika rytmer samtidigt.

Hur kan man då ha användning av detta bland barnen. Jag hade velat att barnen skulle få göra sig en trumma som de får dekorera själva och som vi senare kan använda när vi har musikstunder eller vid någon samling. Det behöver inte kosta så mycket med lite vaxduk och ett papprör. Det är bra att fråga föräldrarna om de har något som ligger och skräpar men som är värdefullt för oss. Trummorna kan vi använda när vi sjunger eller varför inte trumma namnen på barnen. I musiken kan trumman användas så barnen får räkna hur många trumslag det är.
Det var en rolig förmiddag och det lät ungefär så här (ett skämt!).

torsdag 16 februari 2012

Svårt att sitta still låt!

Den här låten går varm här hemma, alla i familjen går runt och små dansar när den spelas. Den har så härligt gung så man kan inte låta bli att dansa lite.


Min egna trumma!

Idag har vi fått tillverka en trumma av ett papprör och ett skinn (ko eller get). Det var väldigt enkelt att göra istället för att gå och köpa en. En trumma av papprör går på ungefär en hundralapp per styck och ska du gå och köpa en riktig trumma blir det betydligt dyrare. Om det är svårt att få tag i skinn så kan man använda sig av galontyg eller kanske vaxduk, man kan prova sig fram. När det gäller dekorationen av trumman så är det bara att låta kreativiteten flöda. Att göra en trumma kan vara en bra och rolig aktivitet för elever i skolan och när de har gjort trummorna kan de använda dem i musikundervisningen.

Beskrivning på hur man gör en trumma: http://webnews.textalk.com/idasidan/passion/trumverkstad-arbetsgang-for-tillverkning-av-trummor

Jag hittade även en annan länk där man använder en vaxduk:
http://svtplay.se/v/2547567/lovisa_bygger_en_egen_trumma


Musikenkät!

Under två veckor har vi fått göra en enkät undersökning. I min grupp valde vi att göra en undersökning om barnfamiljers musikvanor. Det var inte tvunget att välja något inom musik men det kändes som en självklarhet för  oss alla efter som vi läser musikspecialisering hela terminen. Vi valde att dela ut enkäten till vänner för att det skulle vara enkelt för oss att få in dem snabbt. När det var dags att sammanställa enkäterna skulle vi använda ett dataprogram som heter SPSS. Ett inte så lätt program att arbeta med enligt mina kamrater (själv var jag sjuk då enkäten skulle sammanställas).

Resultatet av enkäten blev att kvinnor lyssnar på fler gengrer än männen. Bland männen lyssnar 80 % på     pop och 65 % även på rock. Bland kvinnorna är resultatet jämnt fördelat mellan pop och rock där 79 % lyssnar på båda genrerna.


      Exempel på rock: 
     http://www.youtube.com/watch?v=6VDRzlgtL6A&feature=related

      Exempel på pop:

        
        De gengrer som väljs bort av både männen och kvinnorna är klassisk musik och techno. Därför är det viktigt att vi pedagoger för in olika sorters gengrer så att barnen får en chans att lyssna på annan musik än vad de är vana vid.
       Vi tog även upp frågan om vilken musik artefakt som män och kvinnor lyssnar på och männen svarade mobil eller dator. Kvinnorna svarade att de lyssnade mest på stereo alternativt radio.
        Som en avslutning på dessa veckor så fick vi redovisa för resten av klassen vad vi kommit fram till i undersökningen. Vår grupp valde att göra en powerpoint. Nu är det bara att vänta på svaret om vi får godkänt eller inte.







söndag 5 februari 2012

Tips på musikböcker!

När jag var ute på vfu fick jag ett tips från musikläraren på skolan. Hon har haft mycket användning av dessa böcker för de är alltid aktuella. Det finns även cd-skivor att köpa till så man kan lyssna på låtarna innan de ska användas.

Regnrör

När vi hade gjort egna instrument i skolan så blev jag så inspirerad så jag gjorde ett hemma. Jag började med att göra ett regnrör.
Till det behöver man:

Ett papprör ca 60cm men gärna längre.
Hammare och spik.
Papper eller tyg.
Limpistol.
Makaroner.
Ev garn.

Mark the TubePush in the NailsTape the End

Så här blev mitt regnrör.


Så här låter den:
http://soundcloud.com/martina-johansson/regnr-r#share

Att göra ett regnrör är en perfekt aktivitet för barn, det är enkelt, roligt och tar inte jättelång tid. Jag har testat att göra detta med min son som är åtta Han tyckte det var gör roligt, tänk dig själv att få spika jätte många spikar och sedan få fylla röret med vad som helst. När röret skulle dekoreras valde han ett tyg med traktorer på. Han blev så nöjd så han ska ta med det till skolan och visa sina klasskamrater och musiklärare. Musikläraren blev nyfiken för hon visste inte vad ett regnrör var så det kanske blir regnrörs tillverkning. Jag kommer definitivt göra detta ute i verksamheten.

Göra instrument

Uppdraget var att göra tre instrument, en maracas, något slaginstrument och ett valfritt. Vi fick tillgång till bildsalen och fria tyglar. Jag blir så himla inspirerad bara jag kommer in i det rummet. Det finns massor av roliga saker som man kan använda. Här kommer resultaten.


Att göra egna instrument är en bra aktivitet för barn. Låta barnen göra varsitt instrument som man sedan kan använda i barngruppen när de har musik. På en av de tidigare terminerna fick vi göra ett tema med barnen på vfu. Min grupp valde att göra ett tema om sinnen, på hörsel aktiviteten så fick barnen göra varsin maracas gjord av en toalett rulle. Barnen fick välja om de ville lägga i makaroner, häftstift eller ris. Sedan fick de måla dem i valfri färg. Sedan användes dessa under en musiksamling. Detta var väldigt uppskattat.

I Lgr11 står det skrivit:


Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla en musikalisk lyhördhet
som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik
i olika former. Undervisningen ska ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro
till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska
kreativitet (s,100).