onsdag 28 mars 2012

Musikpass 1!

Förra veckan hade vi musikpass 1 där vi i grupper fick planera en 30 min lång musiklektion. Min grupp valde ett bondgårds tema. Vi hade planerat fyra olika moment.



Moment 1:

Vad: Vi inleder med att samlas i en ring på golvet för att genomföra en musik och rörelseövning.
Hur: Berättar en historia samtidigt som vi rör oss till musiken som tar oss vidare på upptäcktsfärden ut på landet.
Varför: Trollbinda barnen och fånga deras intresse på ett spännande sätt. Rörelseövningen lägger vi i början för att barnen ska bli av med överflödig energi och vakna till liv.
Efter det tar vi och samtalar med barnen om vad det finns för djur på bondgården samt hur dessa låter. Detta samtal blir även en förberedelse inför kommande övning.

Moment 2:
Vad: Lära ut en sång. Vi kommer att lära ut en sång till barnen vars syfte är att få barnen medvetna om hur djuren låter.
Hur: Bonden och hans fru sjunger sången för barnen först. Barnen får sedan medverka i sången genom frasvis inlärning i fyra delar. Efter det sjunger vi den tillsammans för att återupprepa hur djuren låter.
Varför: Ge barnen kunskap om djur och hur de låter på ett estetiskt sätt.

Moment 3:
Vad: Memoryspel.
Hur: Barnen får var sin lapp med ett djur på. Detta djur får de sedan härma efter att de känt en klapp på ryggen. På så vis får barnen själva agera spelbrickor.
Varför: En fortsatt övning med temat djur och deras läten. Barnen får även träna på samarbete och koncentration i denna övning.

Moment 4:
Vad: Ett avslutningsmoment som tar barnen hem till skolan igen.
Hur: Vi sjunger en sång för barnen som vi själva hittar på. Sången berättar hur barnen kommer hem.
Varför: För att vårt musikpass ska ha en röd tråd från börja till slut. 

Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt…

In på gården kommer traktorn in
traktorn in
traktorn in
In på gården kommer traktorn in
alla barn hoppar på

Mot skolan åker vi nu hem, hem, hem
Hem hem hem
Hem hem hem
Mot skolan åker vi nu hem hem hem
I en faslig fart

Traktorn den svänger både hit och dit
Hit och dit
Hit och dit
Traktorn den svänger både hit och dit
Och här kommer ett gupp, upp

Framme vid skolan är vi nu
Är vi nu
Är vi nu
Framme vid skolan är vi nu
Hej och tack för idag!






Ljudbesök 3!

Ett ljudbesök i från tvättstugan en helt vanlig dag.

Tvättstuga

I ljudklippet hörs tvättmaskinen i bakgrunden, ett enformigt ljud (förutom när den centrifugerar). Ljudet från tvättmaskinen är ett ljud jag är van vid och inte tänker så mycket på eftersom den går nästan dygnet runt ibland.

I klippet hörs även en dörr som stängs och fotsteg när jag går runt i tvättstugan och viker tvätt. Tvätten viker jag och lägger på en bänk. Efter jag har vikt färdigt öppnar jag frysboxen för att ta ut middagsmat. Det hörs hur jag plockar i frysen och sedan stänger jag och går ut från tvättstugan.

tisdag 27 mars 2012

Musikpussel!

Idag har vi pusslat ihop låtar med hjälp av olika program, vi i använde oss av  http://www.multimedia.skolverket.se/arkiv/musikpussel/ och av Garageband. Att använda sig av dator för att göra musik är bra och enkelt för barnen behöver inte kunna några instrument utan allt finns på datorn.


Vad ska man då tänka på när man ska göra en låt?
Jo, en låt ska bestå av ett:

Intro: Ofta instrumentalt, här är det inte så många instrument. Ev en slinga som är med i låten.
Vers: Låttexten mellan refrängerna.
Brygga: Leder till refrängen.
Refräng: Återkommande strof i en låt.
Stick (b-del): Ev ett solo, en avvikande del.
Refräng: Återkommande strof i en låt.
Outro: Avslutande del i låten, motsatsen till intro. Ibland samma som intro, mer instrument.

Nu kommer vi till resultatet av mitt pusslande. Mitt bidrag blev en musiksnutt som skulle kunna passa bra i en polisserie.

Polisserie intro by Martina

Den här lektionen var inspirerande och jag skulle gärna prova detta på några barn men först behöver jag träna själv. Jag skulle kunna tänka mig att spela in barnen när de sjunger och sedan kan barnen få sätta musik till rösterna. Eftersom jag inte har Garageband hemma så ska jag använda mig av www.soundation.com/studio.

Transponering!



Idag har vi gått igenom vad transponering är och hur man gör när man transponerar en låt. Transponering betyder att man tar musik och ändrar sedan till en annan tonart. Det kan behövas när barn ska sjunga sånger, om tonarten är för mörk så har barnen svårt att sjunga och då kan man höja tonarten i sången. Vi fick en kvintcirkel för att det skulle bli lättare. Så här ser en sådan cirkel ut:

Det finns två ramsor för att komma ihåg var noterna ska vara i  cirkeln.

Från G till F#: Gå Du Axel Efter Bertils Fiskar.

Från F till Gb: Frosten Bestal Esters Astrar Dess Gestalt.



onsdag 21 mars 2012

Ljudbesök 2

Ljudbesök 2 har jag spelat in utomhus hemma hos mig.

http://soundcloud.com/martina-johansson/utomhus/s-9gEv0

Den här dagen var en mulen och blåsig dag trots att det skulle vara en solig dag enligt prognosen. På inspelningen hörs det att det blåser vilket det brukar göra här på "slätta". De enda som gillar blåsten är de som har vindkraftverk. Ljudet av vinden låter ungefär så här sssccchhh.

I inspelningen hörs även några fåglar som kvittrar. Ett ljud som jag tycker är underbart då det visar att det är vår. I detta fallet var det småfåglar som håller på och bygger bo i grannens häck.

Ljudbesöket innehåller även ett ljud från när min granne är ute och krattar upp grenar. Det finns inget bättre än att se och höra sina grannar arbeta i trädgården medan jag sitter och tar en kopp kaffe i solen.






Toner, tonnamn och ackord!

Vi fick lära oss hur tonerna ligger på pianot, jag kände igen lite men inte mycket så det gällde att hänga med på lektionen. Det blir mycket att plugga till tentan.

 Vi gick igenom hur man bildar ackord på pianot. Det finns fyra olika typer av ackord men vi gick igenom tre av dem. Dimackord går vi igenom senare. Så här räknar man ut hur man bildar ackorden:

Durackord (C, F,G osv)= Grundton + 4halva steg + 3halva steg.

Mollackord ( Dm, Em, Am osv)= Grundton + 3halva steg + 4halva steg.

Septimackord (C7, D7, E7)= Grundton + 4halva steg+ 3halva steg + 3 halva steg.

Så här lät det när vi spelade Tomtarnas julnatt med piano ackord och blockflöjt. Lyssna och njut!

http://soundcloud.com/martina-johansson/piano-och



Vi gjorde två roliga övningar:

Fallskärmen+instument: Man använder sig av en fallskärm och på varje färg så lägger man två instrument som är av samma färg. Barnen ska sätta sig två och två vid varje färg och hålla i ett instrument. Sedan sätter man på någon musik (inte för snabb) och en av barnen får börja gå på fallskärmen, när en färg beträds så ska den som sitter vid den färgen spela på sitt instrument i takt till musiken. Övningen ska göras tills alla barnen har varit uppe på fallskärmen och gått.

 

Röd, gul, grön:

      
Man behöver tre cirklar, röd, gul och grön. Sedan behöver man instrument i dessa färger. Barnen delas upp i tre färggrupper. En av barnen får ta hand om cirklarna och när en cirkel tas upp så ska den gruppen som har den färgen spela på sina instrument. Alla barnen ska få vara den som bestämmer vilken färg som ska spelas.







Takter och notvärden!

På denna lektionen gick vi igenom vad takter är och vi lärde oss det med hjälp av bollar. Vi fick stå i en ring och studsa bollar till varandra för att känna takterna. Det är en bra övning för barn att känna takten när man studsar bollar till musik, de får då vara med och känna rörelserna och vara aktiva och det främjar lärandet. Den vanligaste takten är 4 takt som förekommer i dansbands-, melodifestivals- och rocklåtar. 

Sedan gick vi igenom vad olika noter är värda.

      


måndag 5 mars 2012

Jag är en melodikrysset nörd!

Hemma lyssnar vi mycket på musik, om inte radion är igång så är det spotify. Men något som är heligt för mig är hör och häpna MELODIKRYSSET!. Det finns inget bättre än en lördag förmiddag med en stor kopp kaffe och melodikrysset. Här kommer signatur melodin om någon råkat missa den.

http://open.spotify.com/track/1L9D54n1KBSyd8iQRizv96

Röster och sånger!

I förra veckan hade vi två föreläsningar, Barn & Sång och en om Lära ut en sång.

Vi fick reflektera över våra egna röster, min röst är hemsk att höra inspelad. Jag "slaktar" de flesta sångerna jag sjunger men jag sjunger hellre än bra. Fagius (2007) skriver att sjunger man mycket själv så blir man vän med sin röst. Så än finns det chans att lära sig sjunga. När jag svarar i telefon tror flera att jag är barnet i familjen och de frågar då efter mamma eller pappa. På ett sätt är det bra att ha en barnslig röst speciellt när det ringer telefonförsäljare då kan jag säga att mamma och pappa inte är hemma.

När man ska sjunga så är det bra att sjunga upp, vi fick lite tips på hur man kan göra.
Till exempel: Sjunga vokaler (AOUÅEIYÄÖ), Säga bokstäver ( BBB, FFF, MMM osv.) Härma djurläten. Låtsas att en humla är på besök och låta den flyga runt till alla barn. En annan övning är att träna på olika känslor till en melodi, till exempel Bä bä vita lamm. Man kan sjunga glatt, ledsamt, argt, trött.

Barn sjunger i ljusare tonart än oss vuxna så detta ska vi tänka på:

1.Sjung ljust och bjud på dig själv.
2.Kompromissa med "lagom tonart"
3.Introducera låten med inspelad musik.
4.Introducera låten med en bekväm tonart, transponera när barnen sjunger.

Det finns olika sätt att lära barnen en ny sång.

1. Sjunga låten i helhet.
2. Frasvis inlärning, pedagogen sjunger först en fras sedan sjunger barnen efter).
3. Jobba med orden, sjung texten men uteslut ett ord och låt barnen sjunga det ordet. Bra med rim.
4. Strålkastaren, zoomar in vissa delar och frågar om något i texten. Tex vilket rum handlar sången om?
5. En del i taget. Kan vara bara texten, eller melodin. Illustationer, kan rita upp något ur sången. Dramatisering i smågrupper, uppdelning av text.

Vi fick sjunga en sång om en gubbe:

Det var så roligt, jag måste skratta
det kom en trekantig gubbe in.
Han hade träskor och närverjacka
och hatten kantad med korvaskinn.

Han satte sig på en stol i köket
och tog ur fickan ett munspel upp.
Och börja spela så allting dansa
med tjo och tjimmel och sång och skratt.

Det var så roligt, jag måste skratta,
det gick en trekantig gubbe ut.
Och allting dansade ut med honom
så hela köket blev tomt tillslut.

Det var så länge se´n som det hände
och jag blev sittande där jag satt.
Först blev jag morfar, se´n blev jag farfar,
se´n blev jag morfarfars-farfars-far.



Något som jag vill pröva på med barn är att lära dem en sång med hjälp av dramatisering. På min vfu plats är det inte mycket dramatisering kanske någon enstaka gång så barnen skulle säkert tycka det var roligt. Om det blir lite drama så blir det mer än bara en sång och de får röra på sig inte bara sitta stilla och lära sig.